Vins Nus SiurAlta / Instabiles: La recuperació del patrimoni a través del vi natural

Fa unes setmanes vaig tenir el goig de visitar les vinyes de la bodega Vins Nus SiurAlta / InStabiles d’Alfredo Arribas, artesà viticultor que exposa a la fira Vella Terra des de l’any 2018 i amb qui sempre és un plaer compartir moments.  L’Alfredo, creatiu i visionari, amb aquest projecte recupera el paisatge i el patrimoni a través del vi natural.

Arquitecte de professió, sempre ha tingut una postura avantguardista en totes les seves creacions.  L’any 2001 adquireix la finca Clos del Portal, que avui acumula unes 40 h, amb 20 hectàrees de vinyes de diferents edats de garnatxa i carinyena, juntament amb altres varietats.  D’aquí sorgeixen Priorats elegants, als que des de l’inici, els han acompanyat els vins Trossos, de la veïna DO Montsant.

L’any 2008, Alfredo crea el celler Vins Nus i elabora a poc a poc dues línies de vins: SiurAlta e InStabiles (segons sigui el seu origen) en el que el comú denominador és la no-intervenció i la naturalitat.  Des del primer moment, va tenir clar que el somni d’elaborar vins sense intervenció es materialitzaria en les zones més altes de les regions vinícoles: Montsant i Priorat.  Allà on les condicions climàtiques són més favorables i on es troba, en conseqüència, una notable acidesa fins i tot en plena maduració del raïm.

A la primera parada de la visita, ens dirigim cap a una parcel·la que l’Alfredo fa servir com a viver de ceps joves de Garnatxa blanca i Carinyena Blanca, anomenada El Collet Blanc, a l’entorn de Sant Joan de l’Codolar, a poca distància de l’Ermita de el mateix nom.  Vam tastar allà diversos vins, tant els Vins Nus SiurAlta (Zona Montsant) com els InStabiles (Zona Priorat).

De tots els vins que vam tastar el dia de la visita, em centraré a explicar-vos-en un en particular, els Vins Nus Siuralta Orange, elaborat amb Garnatxa Blanca, Malvasia i Carinyena Blanca de la regió de la DO Montsant.  Estem a Cornudella de Montsant, al límit nord d’aquesta regió, es troben les vinyes on apareix la familia de vins SiurAlta; a l’oest amb sòls calcaris i a l’est amb sòls de pissarres i argiles vermelles.

La vinya original triada per elaborar exclusivament l’Orange està situada concretament a la Serra de la Gritella, a les seves faldilles més altes, a uns 700 metres.  De sòls fòssils, predominants entre argiles i pissarres treballades en agricultura ecològica i amb alguns preparats d’agricultura biodinàmica. A aquesta altura plou més del doble que en les zones vitivinícoles tradicionals del sud de la regió i la temperatura arriba a presentar diferències de més de 5 °C.  Per tant, les feines de la vinya es fan una mica més tard del que és habitual, amb una diferència d’unes tres setmanes.

A la carena d’aquesta serra que ascendeix cap a l’altiplà, s’hi troba el petit poble de Siurana.  D’aquí el nom de SiurAlta (Siurana-Alta).

Sobre Vins Nus SiurAlta Orange: Des del territori a la copa

La filosofía d’Alfredo per aquests vins és no intervencionista.  Les vinyes, lliures de substàncies de síntesis, donen raïms vigorosos d’excel·lent qualitat i això permet treballar al celler de manera natural sense ajuda d’additius, sense afegir sulfits ni altres substàncies.

La verema és manual en caixes de 16 kg.  Al celler, el raïm es desrapa a mà, amb l’excepció d’una quarta part que es manté fermentant amb raïm sencer. La maceració en contacte amb les pells s’estén fins a seixanta dies en àmfores i altres recipients. El most fermenta amb els seus llevats autòctons provinents de la vinya i del celler. Pel que fa a la criança és de la mateixa manera respectuosa i no invasiva i aquest any es va realitzar durant quatre mesos a les àmfores i en petites tines d’acer, mantenint part de les mares en suspensió, fins a anar clarificant per gravetat, un cop agrupat el vi.

Com tots els vins de la bodega Vins Nus SiurAlta, no s’ha filtrat, ni clarificat ni s’hi ha afegit sulfits o altres substàncies enològiques mal anomenades, a parer meu, “de correcció”.

Vins Nus SiurAlta Orange 2020 és una clara expressió de la seva anyada, complexitat i equilibri, entre notes especiades i afruitades al nas, típiques del coupage de varietats blanques que ha triat l’Alfredo; amb pas a la boca fluid, però amb bona amplitud, on trobem una bona acidesa, segurament per l’altura i el clima del seu territori, que dóna com a resultat un vi ple de matisos aromàtics en el que destaquen notes balsàmiques. Vi gastronòmic i alhora divertit amb postgust persistent del qual se n’ha realitzat 6832 ampolles, de les que pots gaudir en el nostre Garage.

Amb un toc de fred (7 ºC o 11 ºC) és un vi ideal per degustar sol o acompanyat de peixos crus, crema de carabassa i paté en croute francès.

Cada vegada que intento comunicar alguna experiència sobre un viticultor en concret i els seus vins, ho faig des de l’afecte i el respecte que m’inspira.  A través dels anys, el vaig coneixent, valoro la seva qualitat humana i les qualitats que em conviden a confiar en la seva feina, característiques que inclouen l’amabilitat, l’educació en la igualtat, la simplicitat en els gestos, la sinceritat, la prudència i el fet de ser agraït amb la vida i les persones.  En aquesta confiança ens basem molts dels que parlem, escrivim i bevem aquest tipus de vins.  Sense aquestes qualitats imprescindibles que he descrit abans, el vi només seria molècules i reaccions que descriuen sabors, quan l’interessant és la història, les motivacions i la humanitat darrere de tot això.

No em canso de dir que no estem només comprant o bebent una ampolla de vi, sinó un paisatge embotellat per unes persones que estimen i es preocupen no només per la sostenibilitat del seu territori, sinó també per oferir-nos una part d’ells mateixos elaborant vins genuïns i íntegres.

Tot això es reflecteix en els vins de l’Alfredo Arribas com també la seva passió pel territori que va triar per representar fa ja uns quants anys.

Text i fotos: Ale Delfino