VELLA TERRA BARCELONA 2019: La mostra del vi natural per excel·lència al nostre país

La nostra fira independent, professional i internacional de vins naturals, que reuneix una nodrida oferta catalana i espanyola, així com italiana, francesa, i en aquesta edició amb convidats d’Àustria i Portugal del sector vinícola ecològic i natural, va celebrar la seva 4a edició el passat 11 de febrer al vestíbul de l’Estació del Nord de Barcelona amb gran èxit d’assistència.

Vella Terra Barcelona 2019
Independent sí! Però connectats amb tots.

Alguna gent es pregunta: Què vol dir que som una «fira independent»?

La resposta es deixa veure a la gran acollida que tenim per part dels nostres artesans. En primer lloc, quan organitzem Vella Terra Barcelona no ho fem sota el catàleg de cap distribuïdora ni a favor de cap associació en particular, nosaltres donem suport a totes per igual i convidem a aquestes a participar lliurement si així ho desitgen i moltes d’elles participen activament creant interessants sinergies entre elles, ja que convoquem directament a l’agricultor-viticultor sense cap tipus d’intermediaris.

Vella Terra Barcelona 2019

A Vella Terra Barcelona convidem i involucrem a viticultors que no tenen distribució a la ciutat i també als que ja la tenen per tal d’estimular el consum responsable dels seus vins, dotant d’un espai d’exposició de qualitat i a l’alçada de tots ells. Per això dediquem cada cèntim del nostre fons per organitzar una fira de qualitat, amb una web accessible, amb un bloc informatiu i col·laboratiu sense ànim de lucre. A més, tots els nostres viticultors tenen una fitxa a la nostra web i comptem amb una comunicació eficaç i dinàmica. Fem la fira en una ubicació cèntrica i còmode de la nostra ciutat, cuidant cada detall i cuidant al nostre viticultor perquè aquest sols hagi de venir a visitar-nos, explicar el seu producte i atendre als seus visitants. La nostra fira és multitudinària, ja que no només ve gent de la nostra ciutat sinó de tot el món, però també en un lloc on còmodament es poden fer cates i on la majoria de professionals amb experiència en aquest tipus de fires estan feliços de poder ser-hi.

Vella Terra Barcelona 2019

Volem demostrar que l’excel·lència del producte que exposem està a l’alçada de totes les fires independents i internacionals del món del nostre tipus.

Tots els anys i des del nostre inici, vam contactar i col·laborem amb diferents escoles i associacions sense ànim de lucre, creant sinèrgies i connectant-les amb empreses del sector.

Vella Terra Barcelona es va constituir fa 3 anys com un saló firal independent i va néixer de la necessitat de mostrar i promocionar els productes originaris de l’agricultura natural, per afavorir el contacte entre els diferents grups del sector, com els artesans, les grans personalitats del món de l’hostaleria i les empreses dedicades a distribuir vi, no només a nivell local, sinó també a nivell mundial.

Vella Terra Barcelona 2019

La primera de les nostres fires va ser el 9 de maig de 2016 a al Poble Espanyol, els següents anys la traslladem al mes de febrer i a la nostra estimada Estació de Nord com a punt de reunió, celebrant la 2a fira el 19 de febrer, la 3a fira el 12 de febrer i aquesta passada 4a edició el 11 de febrer.

Aquí podeu veure els vídeos:

Fira Vella Terra Barcelona 2019: Click aquí
Fira Vella Terra Barcelona 2018: Click aquí.
Fira Vella Terra Barcelona 2017: Click aquí.
Fira Vella Terra Barcelona 2016: Click aquí.

El que diem és el que fem, i ens agrada dir sempre la veritat: el nostre cartell es caracteritza per ser transparent, no és la nostra política posar noms que no vindran i si hi ha alguna baixa la comuniquem amb antelació. Creiem que la transparència i la comunitat que estem construint s’ha de basar en les bones pautes de convivència amb tots els sectors del vi i fins i tot amb el nostre, sinó seria un caos.

cat-VT19

La fira Vella Terra s’erigeix com un networking necessari per impulsar el vi artesanal i la cultura de la demarcació: compta amb viticultors de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Garraf, el Maresme, Osona, la Conca de Barberà, Pinell de Brai i de tota la geografia catalana, així com també d’altres regions de la resta d’Espanya, com ara Illes Balears, la Rioja, Andalusia, Comunitat Valenciana, Múrcia, Castella Lleó, Castella la Manxa o Galícia, i a més comptem amb la presència de cellers pioners i reconegutss internacionalment de França, Itàlia, Portugal o Àustria que practiquen l’agricultura ecològica, natural i biodinàmica.

Connectem la nostra regió amb altres viticultors europeus que fan vins sense cap intervenció, tant en camp com al celler: vins artesanals o extremadament ecològics, convertint-se en alguns dels vins més sans del mercat, a més, promocionem altres productes provinents de l’agricultura natural i sostenible com ara cerveses artesanals, sakes, destil·lats, olis d’oliva verge extra biodinàmics, pa artesanal de massa mare i cafès d’especialitat, fent especial èmfasi en el treball dels artesans autòctons i recolzant la seva tasca i els seus productes d’alta qualitat.

[one_half]Vella Terra Barcelona 2019[/one_half][one_half_last]Vella Terra Barcelona 2019[/one_half_last]

Vins sans, sense pesticides al camp i sense additius al celler.

Els vins dels viticultors que exposen a la fira Vella Terra Barcelona estan fets sense filtrar, sense clarificar, sense estabilitzar i sense afegir cap tipus de químic (abans, durant o després de tots els processos), amb una mínima intervenció humana en ells, és a dir, llaurant el menys possible, recollint els raïms a mà etc.

A la fira Vella Terra Barcelona ens allunyem de polèmiques, i respectem totes les opinions, sense donar-los molta importància. Ja que si aquestes no estan degudament recolzades per estudis científics comprovats i constatats, sota anys d’investigació, no deixen de ser tan sols opinions, pròpies de la lliure expressió, ja vinguin de metges, científics, enòlegs, sommeliers o qualsevol persona amb ganes d’opinar.

Vella Terra Barcelona 2019

El vi en si és un aliment que s’ha de consumir amb moderació, però la diferència de gust i salut de vins amb traces de químics i vins sense traces de químics és notable.

Per exemple a la fira Vella Terra Barcelona es compleixen rigorosament aquests paràmetres:

  • Raïms procedents d’agricultura ecològica, biodinàmica o permacultura i veremats a mà.
  • La fermentació alcohòlica ha d’efectuar-sense llevats comercials afegits i la fermentació malolàctica sense afegir bacteris.
  • Mai han de corrigir-se els nivells de sucres, l’acidesa, el color o el nivell d’alcohol.
  • En cap cas s’ha d’aclarir ni filtrar agressivament, o no es filtra en cap cas.
  • No s’estabilitza ni utilitzant substàncies químiques, ni amb tècniques enològiques industrials.
  • No permetem microxigenación ni qualsevol altre procés que acceleri o simuli els processos naturals de l’elaboració.
  • No han de contenir sulfits afegits. De 110 productors que tenim actualment, només deixem un 3% considerats «Low Intervention», que depenent molt del productor, zona d’elaboració i tipus de vinificacion té un nivell de sulfitaje per sota dels 30 ml.

Vella Terra Barcelona 2019

Tast de Escumosos Vella Terra Barcelona.

Com cada any, el dia anterior a la fira, vam celebrar el notre famós tast d’escumosos naturals, amb 20 cellers nacionals i internacionals que elaboren aquest tipus de vins. Aquest any van participar: Clot de les Soleres, Casa Pardet Can Sumoi; Celler Cova, Fernando Angulo, Celler Pigar, Mas Candi, Bufador Celler, Loxarel, Nini Vins, Tiquets, Chateu Laffite, Microbi Wines, Carolina Gatti, Casa Belfi, Podere Màgia, Vittorio Bera, Vignoble Bolliet, Recaredo, La Cave des Nomades i Crocci. Aquest tast internacional està inclòs amb l’entrada de Vella Terra i és actualment l’únic tast especialitzat d’escumosos internacional a tot el territori espanyol

Professionals darrere d’un projecte.

La selecció de cellers presents a la fira Vella Terra va a càrrec del sommelier especialista en vins naturals Stefano Fraternali, responsable de la selecció independent de cellers, per la qual viatja per tot el món des de fa més de 8 anys per conèixer els artesans i tastar els seus vins in situ.

Les tasques de comunicació, publicitat, creació de continguts i disseny van a càrrec d’Alejandra Delfino, directora creativa, productora i experta en comunicació digital. Amant de l’agricultura natural i la cultura bio.

En tan sols quatre anys Vella Terra Barcelona ha aconseguit visibilitzar i posicionar l’oferta de vins del nostre país en l’àmbit internacional.

Cada any viatgen desenes de viticultors de països veïns per assistir a aquesta multitudinària fira, tenint aquesta una llarga llista d’espera, ja que està valorada com una de les millors fires independent de vi natural d’Europa i com la major plataforma per a la internacionalització del vi biodinàmic i natural espanyol.

Vella Terra Barcelona 2019

Xifres de la fira independent Vella Terra 2019

Vella Terra Barcelona 2019 va convocar a més de 100 expositors que es van donar cita a Barcelona entre els dies 10 i 11 de febrer d’enguany.

Les taules de la fira independent del vi natural de Barcelona Vella Terra, estaven completament reservades des de fa mesos on, com sempre, es va donar preferència als artesans del vi natural de la regió i del país.

En total, gairebé 200 professionals del vi van venir de l’estranger. Aquests professionals són distribuïdors de més de 10 països que es van allotjar en diferents hotels de la ciutat, en total van passar per l’Estació del Nord 1500 visitants, vinguts de tota la geografia espanyola i de tot el món, per això s’estima que les xifres de benefici que va deixar la realització de la fira a la ciutat de Barcelona van estar al voltant de 100.000 euros en només un cap de setmana. A més dels beneficis immediats, entre buyers i productors durant l’any es generaran contractes per milers d’euros.

Vella Terra Barcelona 2019

Comptem voltant de 400 referències diferents de vi i es van obrir més de 1500 ampolles de vi natural.

El vidre emprat a la fira es va reciclar per a la seva reutilització per l’Ajuntament de Barcelona i l’associació Re Zero per a reutilització de les ampolles (amb la qual tenim un conveni de participació com a fira de sector de la ciutat).

Vella Terra Barcelona té molt a veure amb l’educació sobre el vi provinent d’agricultures sostenibles i vinificacions artesanals, així com amb la difusió i inserció del productor-expositor al mercat. La fira es veu a si mateixa com una plataforma ideal per donar a conèixer a petits productors de vi natural independents i connectar a aquests últims amb infinitat de persones.

Vella Terra Barcelona compta a més amb una xarxa de restaurants que comercialitzen aquests productes sostenibles i amb ells organitza diferents esdeveniments durant l’any:

Vella Terra Barcelona 2019

La 4a edició de la Fira Internacional del Vi Natural de Barcelona ha estat tot un èxit.

Agraïm profundament als artesans que dipositen la seva confiança cada any en nosaltres, als professionals del món del vi, col·laboradors, a tots la nostra «Crew» i a tot el públic que ens va acompanyar l’11 de febrer a l’Estació del Nord de Barcelona.

Treballem ja en l’edició 2020 de Vella Terra: serà la nostra cinquena edició i prepararem alguna cosa molt especial per celebrar el vincle de Barcelona amb el moviment natural.

Fotos: Thomas Lefebvre para Vella Terra.